Categories Zdrowie

Witamina C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to substancja, która jest niezwykle ważna dla zachowania właściwego stanu zdrowia u każdego człowieka. Organizm nie jest jej w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej w rozmaitych produktach takich jak warzywa, owoce, przetwory czy soki. Witamina C https://ukryteterapie.pl/kategoria/witamina-c słynie z tego, że jest niezwykle silnym przeciwutleniaczem oraz w pozytywny sposób wpływa na kondycję skóry oraz odporność organizmu.

Zapewnienie witaminy C w organizmie jest również niezwykle istotne dla syntezy kolagenu, zębów, małych naczyń krwionośnych oraz tkanki łącznej. Dostarczanie witaminy C do organizmu pełni bardzo ważną rolę, ponieważ bez niej nasze ciało nie będzie prawidłowo funkcjonować. W poniższym artykule bardzo dokładnie tłumaczymy, jakie są najlepsze źródła witaminy C. Zapraszamy do wnikliwej lektury.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Najlepszymi źródłami witaminy C są zdecydowanie warzywa i owoce. Warto wiedzieć, że witaminę C znajdziemy w większości popularnych warzyw i owoców. Gdy spożywamy tego typu produkty w sposób regularny, z pewnością nasz organizm będzie wyróżniał się dobrą kondycją. Ile wynosi dzienna zalecana dawka witaminy C? Wszystko zależy od wieku oraz płci. Zalecane dzienne porcje witaminy C są następujące:

  • zalecana dzienna dawka witaminy C dla mężczyzn to 90 mg, 
  • zalecana dzienna dawka witaminy C dla kobiet to 75 mg,
  • zalecana dzienna dawka witaminy C dla kobiet w ciąży to 85 mg,
  • zalecana dzienna dawka witaminy C dla kobiet karmiących piersią to 120 mg,
  • zalecana dzienna dawka witaminy C dla osób palących papierosy wynosi więcej o dodatkowe 35 mg. 

Które produkty zawierają najwięcej witaminy C? 

Naturalnymi i niezwykle popularnymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe – cytryny, pomarańcze, grejpfruty, kiwi i wiele, wiele innych. Z kolei warzywami bardzo bogatymi w witaminę C są brokuły, brukselka, kapusta, kalafior i papryka. Naturalne źródła witaminy C wyróżniają się znacznie lepszą przyswajalnością w organizmie aniżeli te pochodzenia sztucznego, np. z suplementów diety. Mimo wszystko, warto postawić na suplementy, gdy prowadzimy szybki tryb życia i nie zawsze jesteśmy w stanie zadbać o to, by spożywane przez nas posiłki były w pełni zbilansowane. 

Warto wskazać, że niezwykle cennym źródłem witaminy C są wszelkiego rodzaju kiszonki. Przykładowo: kapusta w wersji surowej posiada około 30 mg witaminy C na 100 ml, jednakże gdy ulegnie ona fermentacji, liczba ta wzrosnąć może nawet do 600 mg. Z czego to wynika? Kwas askorbinowy to jeden z produktów powstających w ramach procesy fermentacji. Kwaśne środowisko także powoduje, że związek ten wyróżnia się znaczną stabilnością, a zatem nie ulegnie rozkładowi. 

Obróbka termiczna a zawartość witaminy C w produktach 

Witamina CNa dokładną zawartość witaminy C w spożywanych przez nas produktach ma wpływ wiele zróżnicowanych czynników. Mowa tutaj przede wszystkim o obróbce termicznej. Gotowanie, pieczenie czy smażenie w znacznym stopniu decyduje o finalnej ilości witaminy C w jedzonych posiłkach. Zmniejszenie ilości witaminy C w żywności następuje przede wszystkim w wyniku kontaktu z wodą i ciepłem. Największe prawdopodobieństwo utraty cennych składników mineralnych odnotowuje się w przypadku gotowania. Wynika to oczywiście z tego, iż w tym procesie mamy do czynienia zarówno z ciepłem jak i z wodą. Zawartość witaminy C ulega zmniejszeniu także z powodu pieczenia i smażenia. Nie inaczej jest w przypadku gotowania z puszek bądź produktów, które były najpierw dość długo przechowywane. 

Ile witaminy C jest w cytrynie?

Cytryna to niezwykle popularny owoc wyróżniający się znaczną zawartością witaminy C. Należy jednak pamiętać o tym, że każda z części cytryny wyróżnia się inną zawartością kwasu askorbinowego. Najwięcej witaminy https://ukryteterapie.pl C znajduje się w skórce tego owocu – aż 129 mg na 100 g skórki. Z kolei w obranej cytrynie jest 53 mg witaminy C na 100 g produktu. W soku z cytryny znajdziemy około 38 mg witaminy C na 100 g porcji. Oznacza to, że witamina C to owoc, który wyróżnia się niezwykle wysoką zawartością witaminy C, dlatego opłaca się włączyć go do codziennej diety.

Jak ograniczyć utratę witaminy C z produktów? 

Jakie są najskuteczniejsze sposoby na ograniczenie utraty zawartości kwasu askorbinowego ze spożywanych przez nas produktów? Zdecydowanie najprostszym rozwiązaniem jest zjadanie produktów w formie surowej. Jeżeli jemy truskawki, cytryny, pomarańcze, agrest, wiśnie, pomidory, marchew, kalafior czy brokuł na surowo, z pewnością zapewnimy organizmowi znaczne ilości witaminy C. Dodatkowo produkty te w formie surowej smakują wyjątkowo dobrze, dlatego z pewnością nie będzie nam to przeszkadzało. 

Jeżeli zależy nam na tym, aby warzywa czy owoce były poddane obróbce cieplnej, a jednocześnie utraciły jak najmniej zawartości kwasu askorbinowego, wówczas warto postawić na gotowanie na parze. Jest to niezwykle prosty sposób gotowania, który dodatkowo daje nam gwarancję, że nie utracimy tak dużo cennych składników odżywczych jak ma to miejsce w przypadku gotowania czy smażenia. 

 

More From Author