Dobry catering na imprezy firmowe

Dobry catering na imprezy firmowe
16 listopada 2022 0 Comments

Dobry catering na imprezy firmowe – organizacja imprez firmowych, zwłaszcza dla dużych korporacji, może sprawiać niemałe kłopoty. Najtrudniejsze do zorganizowania są przyjęcia pracownicze, które związane są z ważnymi rocznicami firmy. W takim przypadku wybór odpowiedniego cateringu jest bardzo ważny.

Ale na co powinniśmy zwrócić uwagę? Czy firma cateringowa będzie odpowiedzialna za organizację całej imprezy, czy tylko dowóz jedzenia? Czy możemy wybrać każde danie, czy musimy trzymać się jakichś konkretnych wyznaczników? Wszystko o tym poniżej.

Impreza firmy cateringowej

Na wstępie należy zaznaczyć, że wybór konkretnej firmy cateringowej uzależniony jest od rodzaju uroczystości. Jeśli jest to spotkanie związane z ważną i stresującą transakcją, którą wszyscy pracownicy aktywnie realizują, wydarzenie może być bardziej swobodne, podobnie jak posiłek. Na takiej imprezie sprawdzi się firma cateringowa oferująca mnóstwo zabawnych przekąsek. Możemy zorganizować bufety, więc nie potrzebujesz dodatkowych usług. Jeśli jednak planujemy przyjęcie z okazji ważnego wydarzenia jakim jest firmowa uroczystość i zapraszamy na nie dyrektorów oraz pracowników z różnych oddziałów firmy, warto poszukać firmy, która oprócz cateringu, zajmuje się również profesjonalną obsługą przyjęć, w tym dekoracją, przygotowaniem produktów. Zwolni to nas z obowiązku szukania innych usługodawców zajmujących się dekoracją lub zatrudniania profesjonalnych usług.

Wybór firmy cateringowej powinien być również uzależniony od skali imprezy. Jeśli nasza firma zatrudnia kilkaset osób, powinniśmy wybrać firmę, która jest w stanie obsłużyć taką liczbę gości. Znalezienie takiej firmy cateringowej wcale nie jest łatwe. Jest ich wiele, ale większość to małe firmy lub restauracje, które oferują dodatkowy catering i nie zawsze są w stanie obsłużyć większą liczbę zamówień. Dobrym rozwiązaniem jest znalezienie agencji eventowej, która współpracuje z firmami cateringowymi i ma możliwość doboru liczby personelu potrzebnego do konkretnego zamówienia.

Firmowy catering bankietowy – menu

Różne firmy cateringowe mają różne wytyczne dotyczące menu, chociaż wiele z nich jest bardzo elastycznych w kwestii konkretnych potraw. Na początku musimy ustalić, czy nasze przyjęcie ma motyw kulinarny, jak np. kuchnia francuska czy włoska, czy też potrawy są bardziej zróżnicowane. Warto pamiętać, że nawet decydując się na dania związane z konkretną kuchnią, powinniśmy wziąć pod uwagę preferencje naszych Gości, zwłaszcza w zakresie alergii pokarmowych. Ponadto, ze względów bezpieczeństwa, zawsze powinniśmy spodziewać się, że niektórzy z naszych gości nie jedzą mięsa i powinni mieć możliwość wyboru opcji wegetariańskich lub wegańskich. Najlepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze zapytanie wszystkich gości o ich preferencje, ale nie zawsze mamy taką możliwość, więc warto mieć plan awaryjny na wypadek, gdyby coś poszło nie tak. Nie możemy też zapomnieć o dzieciach. Jeśli na imprezie firmowej pojawiają się pracownicy i dzieci, powinniśmy mieć dla nich osobne menu.

Dobry catering na imprezy firmowe
Dobry catering na imprezy firmowe

Jeśli mamy problem z wyborem stolika na przyjęcie, warto zapytać, czy istnieje możliwość skonsultowania się z obsługą danej firmy cateringowej i skosztowania potraw (większość firm oferuje taką możliwość). Oczywiście personel będzie w stanie pomóc w doborze dań, ilości i ilości przekąsek, ciast czy słodyczy. Ponieważ wybór menu zajmuje dużo czasu i często zdarzają się opóźnienia w dotarciu do nas z pewnymi informacjami (np. dodatkowy koszt.

Jeśli chodzi o cenę i koszt cateringu, to szacunkowy koszt posiłku dla jednej osoby powinien być ustalony na wstępie i niezwłocznie przekazany pracownikom danej firmy cateringowej. Wybór menu będzie zależał od tej wartości. Warto pamiętać, że jeśli organizujemy poważną imprezę, nie powinniśmy przesadzać z oszczędzaniem żywności. Jeśli nie stać nas na duże wydatki, lepiej wydać wszystkie pieniądze na porządny posiłek niż kilka przeciętnych dań.

Firmowy catering bankietowy – alkohol

Warto pamiętać, że alkohol zawsze należy do osobnej kategorii. Zwykle alkohol nie jest wliczony w cenę posiłku. Niektóre firmy cateringowe w ogóle nie serwują alkoholu, inne tak, ale zwykle jest to znacznie droższe niż kupowanie własnego.

Wiele osób zajmujących się formalnościami związanymi z obsługą recepcji zapomina o jednej ważnej osobie, a jest nią barman. Oczywiście niektórzy goście będą woleli drinka, który powinien przygotować profesjonalista. Większość firm cateringowych nie oferuje usług barmańskich.